Princ of Perversia

Priče iz bilderhane.


14.06.2017.

o zastavi...

Evo baš čitam kod Bureka post o našoj zastavi (što bih i vama preporučio), pa da ne pišem kilometarski komentar, ja ću napisati kratki post na tu temu.

Zastava Republike BiH, koja više formalno-pravno ne postoji, je obilježena nizom paradok(a)sa. Premda nisam neki stručnjak za heraldiku, čovjek i ne mora biti neki veliki znalac da vidi da ona republička zastava ima sva obilježja i simboliku jedne monarhijske zastave. Nastranu očigledna obilježja dinastije Kotromanića, tu su svakako i neizostavni ljiljani koji su u evropskoj heraldici ništa drugo do stilizovani krstovi. Paradoksalno najviše te iste ljiljane favorizuju Bošnjaci, koji su opet uglavnom muslimani, a Srbi (pa i Hrvati), koji su uglavnom pravoslavci (odnosno Katolici), ne mogu smisliti te krstove. I to mahom oni Bošnjaci koji Tursku smatraju majkom, a koja je opet hinjski prekinula tu istu kraljevsku dinastiju Kotromanića.

Moram priznati da mi je pravo zanimljiv taj fenomen kod Bošnjaka, istovremenog favorizovanja nekih dijametralno suprotnih, nerijetko suprostavljenih stvari. Recimo Kotromanića, ljiljana, srednjovjekovne Bosne s jedne strane i Osmanskog carstva* s druge strane. Što ne znači da ih istovremeno nema i kojima historija počinje od Osmanske okupacije. Ali kontam, ako Mustafa Busuladžić može biti antifašista, ako mogu Izetbegovići biti čuvari Bosne, što ne bi mogli i Kotromanići i njihovim im dželat Mehmed Fatih u istu ravan. Bošnjaci su spojili istok i zapad, mogu vala i ovo.

*Osmanskog, nije Otomanskog. Otoman je tip namještaja. Mislim može i Ottoman, ali onda je s dva t, al to je već engleski...


Zašto je pile prešlo cestu!?

KkKBROJAČ PERVERZNIH
306320