Princ of Perversia

Priče iz bilderhane.


07.07.2018.

o buci...

Ja nešto nisam tip koji voli buku i tu sam stvarno veći penzioner od pravih penzionera. Ne da samo volim tišinu, nego me buka nervira. Ali baš ono nervira nervira, osjećam se razdraženo i nadraženo. Primijetio sam da mi je u posljednje vrijeme ulica postala plaho bučna. Jes da se čovjek polako navikava na sve to, nije ono baš odjednom, pa ko i ne primjetiš. Ali ja znam na kolko su mi zvučnici na laptopu pojačani preko dana i preko noći, i koliko su prije bili, i sad ih baš moram onako puno više pojačati nego što bih želio.

Ne znam ni sam otkud to i kako. Ono prije prođe tu i tamo pokoje auto i to je to. Sad non stop zuje auta. I nisu samo auta, uvijek je neka buka. I preko dana i po noći. Ako nisu auta, onda one ptice cvrkuću ili vrane grakću. Jarane kako su pustili one cuke na sve strane, pa ovi potamanili sve i jednu mačku, tako se i ovih govnarskih ptica nakotilo na sve strane. Mislim ja još eto i volim ptice, ali stvarno što je previše previše je. Prođeš negdje parkingom sve uzasrano od ptica. Pa to navečer nešta drobi i drobi do sitnih sati, šta pričate više majku vam u tri ujutru i u tri popodne i u svaka doba dana i noći, ove ptice ko da ne spavaju nikad. Pa taman kad više oguglaš na to, počnu one vrate da krekeću vascijelu noć. Nisu me jednom probudile. Evo i sad nešta cvrkuću li cvrkuću.

Ili nakva djeca skviče, što je možda i najveća misterija od svega, jer kad izađem na prozor da vidim šta više urliču i da ih poljevam vodom, nigdje nikog nema. I haj djeca, mislim se djeca ko djeca, šta će drugo i raditi nego galamit i skakat i buku pravit, nego bolan i odrasli. I to navečer. Mislim kod mene je onako relativno mirno što se klošarluka tiče, ali malo malo pa neko nekom nešta psuje, nešta galami, prijeti, gume škripe. Reko bi čovjek okupljalište nakvih klošara, a opet ja ha virnem kroz prozor niđe nikog. I taman se vratim na krevet, opet počnu nešta jedni drugima jebavat. Da ima sad nešto od značaja njima ovdje, pa kažeš eto ima neki noćni klub nešta, pa se tu okupljaju. Bezveze. Frizerski salon, kladara i jedna kafana koja baš i nije za sitnu buraniju.

Pa onda nešta lupa onako nedefinisano. Neko kosi travu, neko nakav lim struže po cesti, nešta nešta. A ljeto bolan. Da poludiš od vrućine. Ili od buke, pa biraj šta ti je bolnije. Neku noć otvorim prozor, otoplilo, pa malo da rashladi. I sav važan lego spavat. I neko u tri ujutru, još radni dan, nešta radi ko da je neradni dan i tri popodne. I nema ti druge nego zatvarat sve. Još sam evo vidio da će mi tačno ispod prozora praviti novu zgradu. Znači biće mi ludnica bar godinu. I sve bi to da nabije jedno preko drugog, ni vako nema prostora i sve natrpano, ali to da može to bi zgradu na zgradu gradilo.

Mada sreća u svemu tome su ovi novi prozor. Kad ih zatvoriš, materemi ko da si u drugom svijetu. Vrijede svake marke...

Zašto je pile prešlo cestu!?

KkKBROJAČ PERVERZNIH
354697