Svi znaju da je privatizacija bila najveća pljačka u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini, ali da pitaš koja je druga najveća, ne zna niko. E pa sad ću vam ja reći. Druga najveća pljačka jeste što se u toj ekonomskoj tranziciji nije prešlo na priču o bruto platama. Šta pod tim mislim? Evo čitam kod Kurtizmame kako ne zna šta će i kako će oko poreza, bruto neto plata i tako to, i nije jedina. Znači ostalo od onog sistema da se plata govori u neto iznosu. U jednopartijskom sistemu to donekle i ima smisla, jer je narod dobrim dijelom bio nepismen da računa, a i jer nisu nešta mogli utjecati na to đe će i šta će njihovi porezi, jednopartijski sistem jel, niko te ne pita.

Međutim u ovom političkom pluralizmu se moralo prešaltati na taj mindset gdje se plate dogovaraju u bruto iznosima. Pa ti onda fino znaš da si zaradio (znači zaradio, a ne dobio [što je još jedan ekonomski seljakluk koji bih ja zakonom kažnjavao {ali onda se gazde ne bi osjećale gazdama jebiga 🙁 }]) sa svojih 10 prstiju (a neko i guzzovima ili čim već stigne) četiri milje recimo. Pa od toga procenat platiš na zdravstveno, pa procenat platiš na penziono, pa procenat za nezaposlenost, eventualno daš na tamo neku naknadu x ili y. Pa onda kad sve to naplaćaš i kontaš evo ga konačno lova za trošenje, e onda država dođe i kae đe sam ja tu prijatelju. I ti šta ćeš, daš državi još 10%* od tog što ti je ostalo, jer te država ispendreka ako se počneš kofrčiti i ako nisi prijatelj stranke.

I onda kad ti zaradiš gorespomenute četiri milje, pa ti država & friends klepi nekih 40%, onda bi se ti možda i zapitao a što ja nemam pristup doktoru kako treba, nego još pride moram plaćati privatno, a već si dao 600 ilitiga 15% plate. Da plaćaš privatno šes joja mjesečno u osiguranju, pa titrali bi ti muda povazdan. Ili što se vozam po nakim kozjim putevima, a nemam ceste kao u Njemačkoj, koji isto tako daju nekih 40% plate državi. Onda bi možda već na idućem izbornom ciklusu tražio neku drugu stranku koja će ti dati ono što si uložio, ko što mahom promijeniš kafanu kad ti prodaju muda pod bubrege, a ne čekaš 30 godina. Vako svijet nit zna šta plaća, i još gore nema osjećaja da plaća. Pa nije ni čudo što se odnose prema državi kao prema nekom stranom tijelu i što su stvari nakaradno postavljene i što se živi kako se živi i ponaša kako se ponaša.

* fun fact: ova poreska stopa od 10% je zapravo jedna od najnižih u svijetu. Ako me sjećanje dobro služi, iz regije parira Crna Gora koja ima 9%, ali koja ima više poreze na neke druge kerefeke kao što su npr. kapitalna dobit od dionica ili dividende ili šta ti ja znam, dok su kod nas ti porezi i dalje 10% ili ih nema nikako. Ima tu još par nekih atipičnih država i državica, onih dole Emirata i tako to, gdje su ti procenti još niži ili nikakvi, ali opet kod njih su neke druge prilike tako da… Sve u svemu, ovo je jedna od stvari koja je bolja u našoj državi, i nevjerovatno je da je potrajala ovako dugo i to vrijedi spomenuti.

25 0 komentara

 1. E sad da odgovorim Kurtizmami, ako dođe do ovog dijela.

  Nije mi baš najjasnije kako firma uplaćuje tvoj porez na dohodak u Francuskoj ako ti nisi u Francuskoj.

  Što se tiče ovog drugog dijela posta, neto plata je plata koju ti dobiješ na računu na trošiš, odnosno iznos plate gdje si već platila državi što trebaš platiti. Mogu ti jedino platiti bruto platu, ali onda ti moraš plaćati sebi poreze (i doprinose). U suštini uvijek ti se plaća bruto plata, samo što firma odradi za tebe ovaj dio i plati državi što je sljeduje.

  Poreze plaćaš tamo gdje si poreski rezident (osim ako nisi američki državljanin jer oni plaćaju poreze gdje god da se nalaze na svijetu), a to se računa prema tome gdje si prijavljena, odnosno gdje provodiš bar 183 dana u godini, u tvom slučaju Tajland. Znači ti bi trebala plaćati porez na Tajlandu.
  Ti možeš plaćati i porez u Bosni i Hercegovini, i to 10% od tog iznosa, plus 4% na zdravstveno, pa još imaš pravo na lični odbitak, da bi ti u konačnici to došlo nekih 11%. To je porez koji bi plaćala kao freelancer. Još dodatno možeš sebi plaćati i penziono recimo i/ili zdravstveno.

  Eh sad ne znam kakve su prilike po Tajlandu, ali uvijek imaš rizik da zglazjaš s njihovom državom jer im nisi plaćala porez, a bila si obavezna. Pitanje je i gdje ti se nalazi račun na koji primaš novac. Ako je bosanski račun, male su šanse da tajlandska poreska ima kontakta sa njima. Ali s druge strane će te bosanska banka pitati gdje su ti uplatnice iz poreske.

  Moguće da ima nekih odstupanja od ovog što sam napisao, ali to se uglavnom ne odnosi na (nas) sitnu buraniju. 😀

   • Eheto onda, nadam se da ti je jasnije malo oko svega kako i šta. A ti pitaj ako nije. 😀

   • Eh evo sad da ti pravo odgovorim, jer je ono bilo nabrzaka i s terena.

    Prvo, napravila sam gresku u koracima – potencijalni poslodavac mi je rekao da ce oni isplatiti BRUTO plato, a ja onda iz nje trebam platiti porez na dohodak u vlastitoj drzavi.

    Problem je u tome sto ja vec godinama nemam bankovni racun u BiH. Obicno otvorim racun u banci koja se nalazi u zemlji u kojoj radim.

    Sad, ternutno u Tajlandu, stavro stoje ‘vako: Firma je iz Francuske. Ja primam neto platu na racun u Tajlandu. Prije isplate neto plate, firma u Francuskoj skida doprinose: porez na platu, doprinos privatnom zdravstvenom osiguranju, doprinos privatnom penzionom fondu. Sve u Francuskoj.

    Buduca firma, ako dobijem posao, ce biti iz druge zemlje EU (ne mogu ovdje napisati koje); radna pozicija, hajde recimo u Nepalu. Ugovor ce bity consultancy contract, jer ja nisam iz EU, pa mi ne mogu ponuditi uobicajeni ugovor o radu. I naznacili su da ocekuju da platim porez na dohodak u zemlji prebivalista. U kojoj nemam bankovni racun. Jos uvijek sam zbunjena. No, mozda je Vasionkin savjet najbolji: ako dobijem posao, lijepo nazovem poreznu upravu i pitam lijepo direkt :).

   • Oproštena ti je greška (u koracima). 😛

    Pa ako ti na račun liježu redovno pare iz vana, eventualno će te banka zvati na raport da vidi plaćaš li ti porez na sve to, jer je ašćare u pitanju plata, a ne kartica iz Monopola gdje svako malo naslijeđuješ nešto od dalekog rođaka iz inostranstva. Sve to pod izgovorom pranja novca i finansiranja terorizma. Vjerujem da i u drugim zemljama postoje isti ili slični mehanizmi, inače bi svi otvarali račune po drugim državama i pravili se blesavi.
    To što ti nemaš račun u banci te države je irelevatno, ono što je bitno jeste da ti zarađuješ lovu na teritoriji te države. Naravno ako nemaš račun teže je i doći do spoznaje da ti radiš tamo nešto ta trane. Ali zakonski si obavezna da plaćaš tamo gdje si poreski rezident.

    Recimo po Zakonu o porezu na dohodak FBiH Član 2, stav 3 kae sljedeće:
    (3) Rezidentom Federacije, u smislu ovog Zakona, smatra se fizičko lice koje:
    1) ima prebivalište na teritoriji Federacije,
    2) na teritoriji Federacije neprekidno ili sa prekidima boravi 183 ili više dana u bilo kojem
    poreznom periodu,
    3) ima prebivalište u Federaciji a na osnovu obavljanja nesamostalne djelatnosti van
    područja Federacije ostvaruje prihode iz federalnog budžeta i/ili budžeta Bosne i
    Hercegovine.

    Probaj ti, ali dojma sam da se nećeš usrećiti s našim poreskim službama jer ni oni ne znaju kako i šta. Dvije poreske će ti dati dva različita odgovora haha. 😀

    Neću ti govoriti šta da radiš, prvo jer ne mogu u potpunosti stati iza svojih riječi jerbo nisam baš ja poreski savjetnik neki (da jesam naplatio bih ti sve ovo :D), a drugo jer je to sve tvoje u nekoj sivoj zoni pa sad da te nagonim na neki kriminal ne ide. Ali da se ja nalazim u tvojoj situaciji, ja bih otvorio devizni račun u BiH i tamo plaćao porez (ako ga već negdje moraš platiti, što da ne u BiH). 😀

    Ako se pak odlučiš na tu varijantu, javni, pa ću biti spiritualni vođa (čitaj naći ću ti materijala da možeš detaljno iščitati šta su i koje su tačno tvoje obaveze i kako to na najlakši način odraditi jer ako neš to sve, da se ni ja ne trošim na to). Ali u suštini ti se kod nas to sve svodi na popunjavanje obrasca, i uplatnica i to je to. Hrpa freelancera to već radi. Jedino što bi morala to raditi na mjesečnoj osnovi, ili ovlastiti tamo nekoga da to radi za tebe. Eventualno dogovoriti s njima da im to sve elektronski šalješ. Sad koliko su nagodni i elektronski pismeni u poreskoj u Bugojnu, to isto ne znam…

  • Nikako da se snadjem ovdje gdje da “reply”. Snaci ces se ti :). Hvala od srca za dosad nasavjetovano, a i za buduce ako bude trebalo. Prvo da vidimo hoce li biti ista od ovog posla, pa cemo onda rjesavati problem poreza :).

 2. Država u kojoj ja živim uljulja te u pojam kako sve što zaradiš ide tebi jer nemaju aposlutno nikakvog poreza ni na šta. Cifre su pravo fine, ali ne ide staž i možeš provesti 40 radnih godina što naš svijet misli – ni u šta. E onda valja biti pametan pa imati štedne račune, ili ako je domovina cilj, uplaćivati tamo doprinose da imaš nešto kad ostariš.

  A vjeruj mi, dosta ljudi ovdje radi godinama, a ne štede pare, maximum kupe stan ili naprave kuću u svojoj državi i kad napune 40, da se vrate nazad dok su iole mladi da nađu posao i rade do penzije.

  • Rekoh ja da su to atipične države, gdje je više stranaca nego domaćina. U te države se i ide zaradit lovu, malo ko tamo ostvari neki porodični život i šta ti ja znam. Žene možda i nekako, da se udaju za kakvog Arapa, ali muški se nemaju čemu nadati.

   • Čuj udati se za Arapa 😂 ja mogu pisati gluposti na blogu, al udaja iz perspektive pametne Evropljanke nikad ne bi trebala biti opcija.

    Doduše i tu imaš Arape magriba i Arape GCC-a… Joj golema tema 😂

   • Ma sutra bi se ti udala, samo da naiđe kakav Lawrence od Katara. 😛

 3. Cijelo vrijeme dok sam čitala kontala čitam Brutov blog, i sve u sebi gledam odkad on piše više od dvije rečenice i ovako nešto pametno kad na kraju Tramvajev komentar na nečijem blogu, presedan, šta je ovo? Tad mi je več postalo čudno, te pogledah bolje kad ono Tram piše i sam sebi komentira 🤣!

  P.S. u Bosni ti prijava ide na minimalac to ti je nekih 619KM neto, bruto ni 1 milja!

 4. U norveskoj kad nekog pitas za placu i pricate, non stop se razbacuju bruto bruto place, jebote bruto koji ce mu kurac kad na kraju mjesec ti drzava te skrese sa porezom, pa dodaci,pa kredit, pa sto kazes osiguranja,pa komunalije pa ovo ono. Hvaljenje u prazno, kad saberes kurac im ostane sa netom.
  Ja uvijek kalkusiem neto da mi sto vise ostane, ne placam im porez na ove pare iz amerike jedan dio, bmk.👀 Ako odem u zatvor jebajiga

Leave a Reply