o vinu…

Nekad ljetos u prodavnicu i pravo za onu policu sa sniženjima. Vazda ja to obiđem, nikad ništa ne uzmem, jer su vazda neke skule koje nikom ne trebaju. Tipa pakovanje narendanog isprženog kiselog kupusa ili tegla nečega (niko ne zna čega konkretno), ona što je staviš negdje u frižider da stoji godinama i tako te gluposti. Jednom sam tamo našao one konzerve Rio mare tunjevine, one male. Kupio koliko sam ih mogao ponijeti, i poslije toga ih više nisam ni vidio u prodaji. Igdje.

Elem jedne te prilike vidim ja onaj six pack, nako pivo interesantnog imena. A već ja uzeo neko pivo, haj reko uzet ću i ovo, da mi odvali ruke. Neko lokalno. Ispostavit će se da je to pivo, adekvatno rashlađeno, jedno od boljih piva koje sam probao. Ali je fora u toj temperaturi, jer čim malo otopli promijeni ukus ba, nije to to. Forsira te da brzo piješ. E sad da se razumijemo, nije to ono daj mi ledeno pivo i šta ja znam. Zapravo je to meni šifra da je pivo baš bezveze ukusa, jer kad piješ ledeno, pola okusa se izgubi. Ledena koka kola i skaj kola, bara bara. Mi u neka doba kupili nekakav fensi frižider, štimaš mu temperature, on ti pjeva (borbene) i tako to. E tek sam s tim frižiderom naučio šta znači adekvatno rashlađeno pivo i koliko to može utjecati na okus. Doduše ovaj mi trenutni i nije neki fenseraj, ali može poslužiti.

Nego, skontam ti ja dobro vopi, i jedne druge prilike ja opet naiđem i kupim to isto. Inače imam taj problem, nekad kupim nešto da je dobro, i zafrljacim ambalažu prilično rano. Kasnije i ako valja, haj ga se sjeti i kako se zvao i kako je izgledao i od kojih je kuća. Reko da vidimo jel ono bila slučajnost ili je fakat dobro. Probam drugi put, isto valja. Reko od sad samo ovo. Taman mi malo dosadila ona pšenična, ustvari nije ni da su mi dosadila nego mi đahkad i ne pašu. Ona obična haman i da ne pijem.

Nego, ja opet u prodavnicu, kad šipak, prestali prodavati. Znači ako naiđem na nešto dobro, a nekim čudom upamtim šta sam prije kupio, onda će ga prestati prodavati. I tako i bi. Još par puta ja tamo, ma kakvi.

I kontaš eto ga, riješio se jednog belaja, neki dan pravio neki ručak i ide bijelo vino. I haj kupim ja maksuz vino za recept, inače nikad nisam bio neki ljubitelj vina. I napravim ja ručak, da mi prste poližeš, i stoji ono vino, ostala čitava flaša haman. I haj sad da ne pričam cijelu priču, spava mi se, ali zanima me od vas što pijete vino inače, šta mezite uz to onako? Neš samo onako, beshljeba, jer onda si alkos. A ako nešto meziš uz to, onda ti kao uživaš u životu. Gledam na internetu, kae lik kikiriki. Čuj vino i kikiriki. Kirikiri vazda išao s pivom, jedeš ono slano i zaljevaš. Imal šta nako drugo da dobro ide u kombinaciji, a da ne iziskuje ozbiljne pripreme?

33 0 komentara

    • Vinska plata?
      Zlatno pravilo: Kombinuju se vina i sirevi iz iste regije porijekla.

      Oštrije, svijetlo vino voli svježije, bijele sireve. Šardone vrste, tako, idu uz blago kiseo bijeli polumasni sir, a dobra je kombinacija i sa čedar ili Havarti sirom ako je vinograd iz šumovitih predjela. Slađi šardone ide uz kremasti Brie.

      Teže, starije i jače vino voli punomasne, žute, tvrđe sireve raskošnog ukusa. Jači (masniji) čedar, gauda sirevi ili polumasni Taleggio su super izbor uz suha crvena vina ili vina tamno crvene boje.

      Roze vina istakne burrate sir, a može i Havarti.

      Šampanjci vole kvalitetan (čitaj: najskuplji) parmezan ili alpske sireve, slano-slatke note.
      Uz šampanjce, a to je moje otkriće, super ide jedan dezert koji pravim – cheesecake sa notom limuna. Tada se i dezert i vino piju rashlađeni; zapravo je uvijek dobro da sirevi i vino budu ili blago rashlađeni ili ujednačene sobne temperature.

      • Ih, vidi se ko ima iskustva. 😀
        Nego, zar ne idu bijela rashlađena, a crvena na sobnoj? ?

        A čuj vinska plata. Pa mogu ja i vode piti onda ako mi je to spremati svaki put kad hoću da pobjegnem od života. ?
        Bum pogledal šta ima od sireva u lokalnom granapu. Čedara ima sigurno, komad gaude sam jučer stuko. Maslina ima isto.

      • Da, bijela i šampanjci obavezno rashlađeni, pa i Rose (posebno ona ženska, prozirna, slatkasta).
        Crno (crveno) i tamno crveno na sobnoj.
        Naglasak je bio da se ne kombinuje radhlađeno vino sa sirom sa sobne temperature i obrnuto. Npr., punomasan raskošan sir, a rashlađen, ponašaće se kao komad drveta sa crnim vinom sa sobne temperature. Tek kada je i sir ujednačen na sobnoj, postiže se onaj WoW ukusa.

        Super su brze vinske plate za spremanje. Jeb'o vodu, nije to to. Gdje ćeš se zagrijati sa društvom, a dobro (kalorično) i klopati uz vodu?!?

        Nisam ljubitelj maslina, one su samo za dekoraciju uz koji list rukole. Doduše, kvalitetno (blago) ukiseljena maslina (čuvana i u ulju) je fakat super uz suhi Martini.

      • Kod mene tegla maslina marka. Ko ih ne bi jeo za te pare. 😛
        Mogu Martini, ko sokić da piješ. Dok ne ustaneš… ?

      • Jesam ja jednom, s Enesom Begovićem. Reko sam poslije toga neću više. I nisam evo. Doduše sad i da hoću ne mogu. 😀

      • Jel ti vidis da se ova zena opija na veliko, zna tacno brandove vina i sampanjce, jos tuce po luksuznoj hrani, specijalne sireve od 2000 eura.?
        Jarane ja sam se nazderala maslina u Spaniji bilo ih je 15 vrsta jos sireve,ja sam te masline tukla za doroucka,rucak k veceru u full pansionu plus snekove imala, i to sve sa mesom debil ja 3 tanjira sam ptinosila za sto, dok su oni kao jeli neke engleske dorucke i komadice mesa, sta ces balkanska ljakse samo nek je krcat stol???

  1. Pivo pijem samo uvozno, da bi bolju mačku upozno.

    Vasi gurman!
    Ne pamtim kad sam pila išta od alkohola.

    Možda u teenage doba kad smo vino tradicionalno pili na Badnju noć, obično ide ono što se servira za Badnju noć (podno, riba nekakva, nešto). A onako usput kad nešto grickaš i piješ, meza mi prvo pada na pamet (al to ti već Vasionka objasnila).

Leave a Reply